Sídlo firmy v byte alebo dome? Je to dobrý nápad?

Sídlo firmy v byte alebo dome? Je to dobrý nápad?

Začínate podnikať a uvažujete, kde umiestniť sídlo firmy? Rozmýšľate nad využitím vlastného bytu či rodinného domu? Naša právna úprava to umožňuje, ale otázka znie, či je to tak výhodné, ako sa to môže na prvý pohľad zdať.



Náhodné kontroly z úradov

Každá obchodná spoločnosť musí mať na určitej adrese umiestnené svoje sídlo, ktoré bude slúžiť ako oficiálny kontakt so štátnymi úradmi. Ak bude sídlo vo Vašom byte či v rodinnom dome, musíte počítať s možnými kontrolami.

Najčastejšie kontroly vykonávajú pracovníci Daňového úradu, napr. keď si podáte žiadosť o dobrovoľnú registráciu k dani z pridanej hodnoty, alebo kontrola iných daní. Dokonca v prípade kontrol úradníci majú v zmysle § 38 ods. 1 Daňového poriadku možnosť vstupovať do sídla spoločnosti, tzn. do Vášho bytu či rodinného domu.

Môže nastať aj nepríjemná situácia, v ktorej ste nevinne. Napríklad Váš dodávateľ spácha podvod, alebo Vy máte uzatvorený obchod s partnerom, ktorý vykonáva podnikateľskú aktivitu nekalým spôsobom a už na tomto základe Vás môže navštíviť polícia, samozrejme v sídle spoločnosti. Skúste vysvetliť svojej rodine alebo susedom, že Vy ste v tomto nevinne, automaticky je na Vás vrhnuté negatívne svetlo.

 

Narušenie súkromia

Samotné kontroly úradníkov či polície Vám, ako aj Vašej rodine či susedom značne narušia súkromie. Nakoľko máte povinnosť v obchodnom styku mimo iné uvádzať aj sídlo spoločnosti a zároveň Vaše sídlo je viditeľné aj vo verejných registroch. Z toho vyplýva, že okrem návštev z úradov Vás môžu navštíviť aj nespokojní alebo zvedaví zákazníci či obchodný partner.

 

Povinné označenie sídla spoločnosti

Každá firma musí mať riadne označené sídlo, tzn. označiť schránku a poprípade aj zvonček názvom spoločnosti. Riadne označenie je nevyhnutné, aby Vám mohla byť doručená pošta a samozrejme pre možnosť kontaktovania zo strany štátnych úradov.

V prípade ak zabudnete na túto povinnosť, tak nielen že Vám nebude doručená pošta, čo môže mať pre Vás veľmi negatívne následky, ale takisto Vám úrad udelí pokutu pri kontrole.

 

Pracovné stretnutia

V dnešnej dobe už riešite množstvo veci elektronicky, prostredníctvom e-mailu, ale občas sa s potenciálnym zákazníkom či obchodným partnerom potrebujete stretnúť. S veľkou pravdepodobnosťou ich k Vám do obývačky nepozvete. Stretnutia rôzne po kaviarniach či reštauráciach pôsobia neprofesionálne a pri rokovaniach Vás môže značne vyrušovať okolie.

 

Otázka prestíže a imidžu firmy

Ako sme uviedli aj vyššie, adresa sídla je jedným zo základných údajov slúžiacich na identifikáciu podnikateľa. V prípade ak bývate na nejakej lukratívnej adrese, tak sídlo v byte, alebo v rodinnom dome by nemuselo znižovať prestíž spoločnosti.

Ak by malo byť umiestnené sídlo niekde na okraji mesta, poprípade na sídlisku, tak to v očiach partnerov nemusí pôsobiť dôveryhodne a automaticky to poškodzuje imidž firmy.

 

Súhlas vlastníka so zápisom nehnuteľnosti ako sídla firmy

Ak chcete, aby bolo sídlo umiestnené v byte, resp. v rodinnom dome, tak musíte predložiť súhlas vlastníka. V prípade ak vlastníte nehnuteľnosť len Vy, súhlas vlastníka si viete jednoducho udeliť sám. Zložitejšia situácia môže nastať, ak je viacero spoluvlastníkov, nakoľko budete potrebovať súhlas väčšiny.

Ak sa spoluvlastníkom čosi nebude pozdávať, tak Vám súhlas nemusia udeliť vôbec, resp. môžu ho kľudne aj späťvziať a tým pádom máte problém, nakoľko každá firma musí mať svoje sídlo. Takisto netreba zabúdať na to, že podpisy na súhlase vlastníka musia byť úradne osvedčené.

 

Možné riziko exekúcie vecí

Pri podnikaní musíte rátať aj s možným neúspechom, alebo len zlým obdobím, v ktorom nebudete schopný uhrádzať svoje záväzky. V týchto prípadoch môže mať spoločnosť exekúcie a do sídla spoločnosti bude môcť vstúpiť exekútor.

Aj keď máte umiestnené sídlo v byte, resp. v rodinnom dome, tak úlohou exekútora nebude skúmať či daný majetok patrí firme, alebo Vám ako fyzickej osobe či rodine. Jeho úlohou bude spísať a  prípadne zabaviť majetok, ktorý sa má speňažiť a použiť na úhradu.

K veciam, ktoré boli spísané exekútorom sa viete dostať, ak požiadate o vylúčenie veci z exekúcie u exekútora, ale to je už na samotnom dokazovaní, že tie veci reálne patria Vám a nie firme.

 

Ako sa tomu vyhnúť?

Sídlo v byte či v rodinnom dome so sebou prináša výhodu v podobe ušetrenia niekoľko eur, no na druhú stranu prináša množstvo nevýhod, ktoré sme si uviedli vyššie.

Všetkým týmto rizikám sa viete jednoducho vyhnúť a to buď umiestnením sídla niekde v kancelárskych priestoroch, čo môže byť pre Vás zbytočne drahá položka. Oveľa výhodnejšia možnosť pre Vás je využitie služby virtuálneho sídla, najmä z dôvodu:

  • výhodnej ceny oproti nájmu kancelárskych priestorov,
  • nemusíte sa obávať nečakaných návštev,
  • nemusíte riešiť označenie sídla,
  • ďalších služieb spojených s virtuálnym sídlom.

 

 

logo adresáreň

Pozrite si naše adresy sídiel a trvalých pobytov

Naše sociálne siete: