Reálny a virtuálny trvalý pobyt: Aký je medzi nimi rozdiel?

Reálny a virtuálny trvalý pobyt: Aký je medzi nimi rozdiel?

V dnešnej dobe sa čoraz viac stretávame s pojmom a službou virtuálny trvalý pobyt alebo aj administratívny trvalý pobyt. O čo ide a aký je rozdiel oproti reálnemu trvalému pobytu si bližšie rozoberieme v tomto článku.

 

Čo je trvalý pobyt?

V prvom rade je potrebné vysvetliť, čo trvalý pobyt vôbec znamená. Trvalým pobytom je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska, tzn. určitá adresa na území SR.

Ide o údaj každého občana, nakoľko sa vedie v registri obyvateľov a slúži najmä na evidenčné účely pre potreby štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných právnických osôb alebo fyzických osôb.

Trvalý pobyt musí mať nahlásený každý občan, okrem občanov žijúcich v zahraničí a každý občan ho môže mať nahlásený v jednom čase len na jednej adrese.

Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove ani k jej vlastníkovi a má len evidenčný charakter.

Trvalý pobyt občana môže byť len v budove alebo jej časti, ktorá je označená súpisným číslom alebo súpisným a orientačným číslom a je určená na bývanie, ubytovanie alebo na individuálnu rekreáciu, ak zákon neustanovuje inak. Z uvedeného vyplýva, že trvalý pobyt nemôže byť podľa aktuálnej právnej úpravy zriadený napríklad v nebytových priestoroch.

 

Reálny trvalý pobyt

V bežnom prípade máte trvalý pobyt tam, kde aj reálne bývate. Vo väčšine z týchto prípadov ste vlastníkom nehnuteľnosti Vy alebo Váš rodinný príslušník, a preto máte možnosť mať svoju adresu uvedenú ako adresu trvalého pobytu. U novonarodených detí majú potomkovia trvalý pobyt spravidla podľa trvalého pobytu matky.

Trvalý pobyť Vám však vlastník nehnuteľnosti môže zrušiť alebo sa len presťahujete na inú adresu. V tom prípade je potrebné trvalý pobyt zmeniť. 

 

Zrušili Vám trvalý pobyt alebo ste sa presťahovali?

Občas sú s trvalým pobytom rôzne problémy. Vlastník nehnuteľnosti vám totiž môže trvalý pobyt zrušiť a to aj bez Vášho súhlasu. Prípadne sa presťahujete, ale nemáte možnosť nahlásiť si nový trvalý pobyt pretože nevlastníte nehnuteľnosť alebo vám prenajímateľ nechce udeliť súhlas na trvalý pobyt. 

Ak máte trvalý pobyt zrušený na základe návrhu vlastníka nehnuteľnosti, v tom prípade sa priamo zo zákona stáva vašou adresou trvalého pobytu obec, na ktorej území bol občanovi trvalý pobyt zrušený. Takýto pobyt sa niekedy nazýva aj ako administratívny trvalý pobyt na obci. S týmto však môžu byť spojené rôzne úskalia.

Veľkým nedostatkom je, že ani skutočne neviete o Vám doručených zásielkach. Obec/mesto Vás o pošte nenotifikuje sms či e-mailom, ale len vyvesením na úradnej tabuli. Navyše častokrát občan ani nemusí vedieť, že mu vlastník nehnuteľnosti pobyt odhlásil, a tak občan ani nevie, že si má po svoju poštu chodiť na úrad a môže tak zmeškať rôzne lehoty.

Okrem toho v povedomí ľudí je to, že pobyt na obci majú často bezdomovci, čo ani na Vás nevrhá dobré svetlo.

 

Virtuálny trvalý pobyt

Ak máte akýkoľvek problém s trvalým pobytom, riešením môže byť práve virtuálny trvalý pobyt. Ide o komerčnú službu, ktorá vám za nízky poplatok poskytne svoju adresu trvalého pobytu a služby súvisiace s označením poštovej schránky Vaším menom, notifikáciami o pošte a úschovou zásielok.

Služba trvalý pobyt je riešením, ak máte trvalý pobyt zrušený alebo neaktuálny a chcete si zriadiť novú plnohodnotnú adresu trvalého pobytu, ktorú si môžete aj zapísať do občianskeho preukazu. 

Samotné prihlásenie občana na adresu virtuálneho trvalého pobytu síce nezakladá právo bývať v budove trvalého pobytu, ale získate tak aspoň dobrú adresu do občianskeho preukazu a tiež množstvo ďalších výhod, ktoré si bližšie rozoberieme.

Nízke náklady

Cena za virtuálny trvalý pobyt aj so službami sa pohybuje od 8 do 13 eur mesačne a službu môžete uhrádať buď polročne, ročne alebo raz za dva roky. Napríklad pri ročnej úhrade je to platba raz za rok vo výške 132 eur na celý rok. 

 

Účasť vo voľbách

Ak pracujete dlhodobo mimo svojho trvalého bydliska, ale ste aktívny v občianskom živote, tak pravidelné cestovanie domov Vás stojí určité náklady. Obzvlášť v komunálnych voľbách tieto náklady sú “zbytočne vynaložené”, nakoľko tam ani nebývate. Virtuálny trvalý pobyt Vám umožní sa zúčastňovať volieb a priamo ovplyvňovať chod mesta, v ktorom pracujete či bývate.

 

Dostupnejšia zdravotná starostlivosť

Samozrejme stále existuje slobodná voľba lekára, ktorá ale je do istej miery ovplyvnená Vašim trvalým pobytom. Môžu nastať určité prípady (napr. lekárske vyšetrenie pred nástupom do práce), kedy budete potrebovať navštíviť lekára. Ak by lekár prekročil svoje únosné pracovné zaťaženie, čo sa môže stať vo väčších mestách, tak zákon mu umožňuje Vás odmietnuť. Právo Vás odmietnuť nemá lekár, v ktorého obvode máte trvalý pobyt.

 

Dostupnejšie školy, škôlky

Dieťa síce môžete prihlásiť do škôlky či školy mimo trvalého pobytu, ale môže sa Vám stať, že ho odmietnu zapísať z dôvodu nedostatku miest. V prípade ak by dieťa malo trvalé bydlisko v obvode daného zariadenia, tak má garantované miesto.

 

Parkovanie

Z dôvodu narastajúceho počtu áut jednotlivé mestá pristupujú k zavádzaniu rôznych parkovacích politík. Mestá sa týmto snažia zvýhodňovať a tým pádom aj motivovať občanov, aby mali nahlásený trvalý pobyt práve u nich. Síce pri využívaní služby virtuálneho pobytu nemáte možnosť žiadať o rezidentské karty, pretože nemáte užívacie právo k bytu, ale už máme dve mestá na Slovensku, ktoré pristúpili k tzv. bonusovým parkovacím kartám. Ide o Bratislavu a Košice, kde stačí mať nahlásený trvalý pobyt a budú Vám poskytnuté určité výhody oproti ostatným občanom.



Schránka, notifikácie o pošte, úschova zásielok

Ak sa rozhodnete využiť službu virtuálneho pobytu získate okrem výhod spomenutých vyššie aj:

  • lukratívnu adresu, ktorú budete mať zapísanú v občianskom preukaze,
  • označenie schránky Vašim menom,
  • preberanie zásielok, notifikácie o zásielkach,
  • stabilitu adresy.

V prípade záujmu Vám poskytneme aj doplnkové služby v podobe preskenovania zásielok či ich preposlania na Vami určenú adresu.

 

logo adresáreň

Pozrite si naše adresy sídiel a trvalých pobytov

Naše sociálne siete: